Lees alles over ERP-software, belangrijke ERP-zoektips en innovatieve nieuwe functies die u niet mag missen. 

Steeds meer bedrijven besluiten om een holistische ERP-software te implementeren. Internationale concurrentie- en innovatiedruk dwingt bedrijven in alle sectoren om eindelijk digitale transformatie aan te pakken om concurrerend te blijven. De selectie van de juiste ERP-software is voor veel bedrijven echter lastig. 

Dit komt vooral doordat de software perfect moet passen bij uw eigen bedrijf en daarom bieden veel aanbieders soms hele bijzondere oplossingen op de markt. Hierdoor is een ondoorzichtige markt ontstaan die soms overweldigend kan lijken. Wij laten u zien hoe u snel het juiste ERP-systeem voor uw bedrijf kunt vinden en welke voordelen u uiteindelijk van de implementatie kunt verwachten. 

Wat is de afkorting ERP? ERP staat voor de ondernemende taak van Enterprise Resource Planning. In essentie gaat het om het meest efficiënte gebruik van alle middelen waarop een bedrijf kan terugvallen om zijn eigen bedrijfsdoeleinden te vervullen. Verspilling moet worden opgespoord en vervangen door geoptimaliseerde en slankere processen. 

Software voor iedere branche

ERP software voor de voedingsmiddelenindustrie stelt bijvoorbeeld heel andere eisen aan ERP-software dan een groothandel of een financiële dienstverlener. Daarom hebben veel ERP-leveranciers zich in de loop van de tijd gespecialiseerd in specifieke industrieën en hun oplossingen aangepast aan specifieke bedrijven. 

Tegenwoordig zijn er talloze verschillende ERP-systemen op de markt, van verschillende fabrikanten die zich richten op specifieke industrieën en bedrijfsgroottes. Het bijhouden hiervan is geen gemakkelijke taak. Wij willen u in de loop van wat belangrijk is in de ERP-zoektocht laten zien en hoe u snel en eenvoudig de markt kunt verkennen. 

ERP zoektocht: wat echt belangrijk is

Allereerst moet je duidelijk zijn over waar je eigenlijk naar op zoek bent. Een as-is analyse geeft informatie over waar er op dit moment problemen zijn en waar er verbeterpotentieel is. Hieruit kunnen concrete doelen worden afgeleid, die vervolgens worden vastgelegd in een eisenspecificatie. Het bevat ook alle andere randvoorwaarden. Dit geldt bijvoorbeeld voor: 

  • Tijdsbestek
  • Begroting
  • Aantal gebruikers (gedeeltelijke en volledige licenties)
  • Gewenst licentiemodel
  • Hardwarevereisten 
  • Functies

Daarnaast is het belangrijk om de functies op te sommen en te prioriteren. Op deze manier kan de provider direct begrijpen wat er echt belangrijk voor u is tijdens de implementatie. Ook helpt prioritering om de focus niet te verliezen tijdens het zoeken en om te veel compromissen te sluiten. Laten we eens kijken naar een paar essentiële functies in een ERP-software. 

Business Intelligence (BI)

Met een BI-module kunnen alle relevante gegevens die in de ERP-software worden verzameld, worden geanalyseerd en geëvalueerd. Het doel is om nieuwe inzichten van strategisch belang te verkrijgen die anders verborgen zouden zijn gebleven. Continue rapportages geven informatie over veranderingen of tonen verder verbeterpotentieel. 

Customer Relationship Management (CRM)

Met een CRM-module kunnen alle zaken met betrekking tot uw eigen klanten worden beheerd en georganiseerd. Voor elke klant wordt een apart klantenbestand aangemaakt waarin alle relevante informatie hierover wordt opgeslagen. Deze worden gevoerd en gebruikt door verschillende afdelingen. Dit creëert toegevoegde waarde voor klantenservice, marketing en ook voor je eigen verkoop. 

Document Management Systeem (DMS)

Een geïntegreerde DMS-module zorgt voor de audit-proof opslag en archivering van alle documenten die rond het bedrijf lopen. Met intelligente zoekfuncties zorgt het systeem ook voor een snellere vindbaarheid van documenten en beschermt het deze tegen onbevoegde toegang. Op deze manier ondersteunt het DMS niet alleen snellere processen, maar voldoet het ook aan de wettelijke eisen voor het opslaan en verwijderen van gegevens. 

Financiën

Een financiële module die helpt om rapportage en verantwoording op alle gebieden te standaardiseren, is ook essentieel. De functies ondersteunen de financiële afdelingen van bedrijven in alledaagse processen, zoals software voor boekhouding, crediteurenbeheer of debiteurenbeheer. 

ERP zoektocht verkorten door goede voorbereiding

Met de volledige specificaties in de hand is het ERP zoeken dan een stuk eenvoudiger. Vergelijkingsportalen op internet bieden u de mogelijkheid om in één klap vele systemen te vergelijken en te filteren op basis van uw criteria. Dit leidt u snel naar een bijbehorende shortlist van potentieel geschikte systemen. 

Nu komt de implementatiepartner meer in beeld. Biedt hij de diensten die u nodig heeft, hoeveel ervaring heeft hij in uw branche? Ook de gebruiksvriendelijkheid en interface van de software kan alleen als factor worden geraadpleegd. Ook is het vaak mogelijk om de ERP-software vooraf te testen voordat er een definitieve beslissing moet worden genomen. 

Pin It on Pinterest