Werk dichter bij huis

Veiliger werken doe je zo

Geplaatst op

We nemen in deze tekst met je door hoe jij veilig kunt werken als zzp’er of als medewerker van een bedrijf. Je moet bepaalde cursussen doen wanneer je met gevaarlijke stoffen werkt of op grote hoogte. Dit is verplicht. Wanneer je hier een cursus voor doet werk je ook stukken veiliger omdat je inzicht hebt in de risico´s. Lees er meer over in deze blog.

Wat heb ik aan een VCA-cursus?

Wanneer je een VCA-cursus doet, dan leer je alles over veiligheidsrichtlijnen die momenteel aan de orde zijn; als medewerker van een bedrijf of als zzp´er. Ook leer je hoe je met gevaarlijke stoffen om moet gaan. Het is belangrijk dat gevaarlijke stoffen een juist etiket krijgen. Dit leer je ook. Daarnaast is het belangrijk dat je medewerkers, die je collega’s zijn, kunt instrueren met behulp van videofragmenten. 

De verschillende onderdelen van de cursus zijn: het gebruik van gereedschap, gevaarlijke stoffen en een juist gebruik van machines. Hoe voorkom je een explosie of brand? En hoe ga ik met elektriciteit om? Allemaal zaken die aan de orde zijn tijdens de vca cursus.

Hoe lang kan ik het VCA certificaat gebruiken?

Na 10 jaar is het vca certificaat verlopen. Dan is het tijd dat je personeel opnieuw (als je een werkgever bent) een cursus gaat doen om het certificaat te halen. Het is ook wel logisch dat dit gebeurt, want in 10 jaar tijd kan er veel veranderen. Zo behoudt het certificaat ook zijn waarde.

Is een VCA certificaat verplicht?

Wettelijk gezien is een VCA certificaat niet verplicht, maar het is wel erg slim om het personeel een cursus te laten doen om dit certificaat te halen. Het is namelijk erg belangrijk dat ze voldoende opgeleid zijn en weten hoe ze veilig moeten werken. Zo kun je ook aantonen, wanneer je een controle krijgt ten behoeve van de veiligheid, dat je als werkgever alles eraan gedaan hebt om je personeel inderdaad voldoende op te leiden.

Gerelateerde berichten

DMS in de cloud: werk toe naar een hybride kantoor

Sinds de pandemie van een paar jaar geleden zijn we steeds meer thuis gaan werken. In eerste instantie was dat even wennen, want veel organisaties...

Lees meer

Over ons

We nemen met je door wat je kunt om beter dichterbij huis te kunnen werken en waarom het slimmer is.

Contactgegevens

Via info @ werkdichterbijhuis .nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden