Als je voor jezelf wil beginnen door een bv op te richten, dan zijn er erg veel zaken die je moet regelen en waar je rekening mee moet houden. Wanneer het gaat om de vestiging van je nieuwe onderneming, is het handig om van te voren te weten waar je mee te maken krijgt. Voor mensen met die vragen, hebben we deze blog opgesteld. Je kunt in deze blog lezen over wat de restricties en mogelijkheden zijn om je bedrijf te vestigen aan je eigen woonadres. Er zijn een aantal duidelijke en ook een aantal minder duidelijke regels die bepalen of je je nieuwe bedrijf mag vestigen aan huis. In deze blog zetten we ze voor je op een rijtje.

Algemene regels

Er bestaan in Nederland een aantal regels die nagenoeg in heel het land gelden. Controleer dit wel altijd even bij de gemeente aangezien het soms per gemeente kan verschillen. Een van deze regels is dat je huis niet voor meer dan 1/3e gebruikt mag worden voor je bedrijf. Het is dus niet mogelijk om je huis om te toveren tot een kantoor of werklocatie en te gaan wonen bij een familielid, partner of vriend(in). Verder is het ook erg belangrijk om je huurcontract of koopcontract en hypotheekovereenkomst na te lezen. Er kunnen hier namelijk zaken in vermeld staan die je hierin beperken.

Wanneer mag je een BV aan huis vestigen?

Je mag je bedrijf vestigen aan huis wanneer je een zogenaamd vrij beroep als zelfstandige gaat uitvoeren. Er zijn een aantal beroepen die tot de categorie vrije beroepen behoren, zoals de volgende: Advocaat, Accountant-administratieconsulent, Alternatieve genezer, Belastingconsulent, Bouwkundig architect, Dierenarts, Fysiotherapeut, Gerechtsdeurwaarder, Huidtherapeut, Huisarts, Interieurarchitect, Juridisch adviseur, Kunstenaar, Leraar, Logopedist, Medisch specialist, Notaris, Oefentherapeut Cesar/Mensendieck, Organisatieadviseur, Orthopedagoog, Psycholoog, Raadgevend adviseur, Redacteur, Registeraccountant, Stedenbouwkundige, Tandarts, Tandarts-specialist, Tolk/vertaler, Tuin- en landschapsarchitect en Verloskundige.

Als je een beroep aan huis wil gaan vestigen wat hier niet tussenstaat, dan doe je er goed aan om het voor de zekerheid even na te vragen bij je gemeente.

Pin It on Pinterest